livslängd
Livslängd är ingen svår matematik, ju färre personer som dör i ung ålder ju högre blir landets livslängd. För att fler ska bli gamla och grå krävs allt från vaccin och rent vatten, till utbildning och ett slut på dödliga konflikter.
Global utveckling
Har livslängden i världen ökat eller minskat sedan 1990?


Återkoppling
Idag lever vi generellt 6 år länge än vad människor gjorde på 1990-talet! Exempelvis i Kenya lever människor 15 år längre i jämförelse med år 2000. Kina och Japan har världens högsta förväntade livslängd på 84 år. Vilken är den förväntade livslängden i Sverige tror du? Nedanför kan du jämföra hur det ser ut i fler länder!
Jämför länder

Sverige

82
Förväntad livslängd

66
Förväntad livslängd
Återkoppling
Globala mål
Vilka av de globala målen måste världens länder arbeta med för att fler ska kunna bli äldre?








Världens länder arbetar tillsammans för att uppfylla 17 globala mål för hållbar utveckling innan år 2030. Till höger hittar du 8 mål som på olika sätt hänger ihop med livslängd. Klicka på läs mer för mer info om ett mål.

Mål 1
INGEN FATTIGDOM

Mål 1
INGEN FATTIGDOM
De senaste åren har vi sett fantastiska framsteg när det gäller att bekämpa den extrema fattigdomen i världen. Framstegen har bidragit till att fler har råd att skicka sina barn till skolan, att alla i familjen kan äta sig mätta och att fler människor lever friska liv.
Fattigdom är mycket mer än bara inkomst. Det handlar även om brist på makt, inflytande och säkerhet. Fram till år 2030 ska fler människor kunna leva sina liv i frihet och med fler möjligheter.

Mål 2
INGEN HUNGER

Mål 2
INGEN HUNGER
Den goda nyheten är att det finns tillräckligt med mat i världen för alla, men vi behöver omfördela våra resurser och ta tillvara på den mat vi producerar.
Mål 2 innebär att världens länder ska arbeta för att trygga matförsörjningen och skapa ett hållbart jordbruk så kan fler människor få i sig den näring de behöver, samtidigt som vi tar vara på jorden på ett bra sätt.

Mål 3
HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE

Mål 3
HÄLSA OCH VÄLBEFINNANDE
För att det ska lyckas satsar världens länder bland annat på att minska mödra- och barnadödligheten, halvera antalet dödsfall och skador i trafikolyckor, utrota epidemier av exempelvis aids och tuberkulos, se till att färre dör eller blir sjuka på grund av föroreningar i marken, vattnet eller luften och mycket mer.
God hälsa är både en rättighet och en förutsättning för att vi alla ska kunna bidra till samhället.

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET

Mål 5
JÄMSTÄLLDHET
Mål 5 handlar om att avskaffa alla former av diskriminering av flickor och kvinnor överallt i världen. Alla länder ska därför garantera att flickor och kvinnor har möjlighet till utbildning, lever i frihet från våld och att skadliga traditioner som barnäktenskap upphör.
FN:s befolkningsfond (UNFPA) arbetar med att utbilda om rätten till sexuell och reproduktiv hälsa. De stärker flickors rättigheter genom att arbeta mot barnäktenskap och könsstympning.

Mål 6
RENT VATTEN OCH SANITET

Mål 6
RENT VATTEN OCH SANITET
Trots att vi ser en ökning när det gäller tillgång till vatten och toaletter så är det fortfarande alldeles för många som saknar det. Därför har världens länder lovat att säkerställa att ingen ska behöva uträtta sina behov utomhus och att alla ska ha tillgång till säkert och ekonomiskt överkomligt dricksvatten.
För att vattenkvaliteten ska bli bättre kommer också världens länder att arbeta för att minska föroreningarna och se till att återvunnet vatten ökar och är säkert att dricka oavsett var i världen det är.

Mål 7
HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA

Mål 7
HÅLLBAR ENERGI FÖR ALLA
Med mål 7 ska världens länder se till att alla har tillgång till och råd med energitjänster som är moderna och tillförlitliga.
En viktig del för att vi ska kunna lyckas med mål 7 är att det helt enkelt måste bli lättare för alla länder att få tillgång till forskning och teknik in ren och förnybar energi. För att mål 7 ska lyckas i de länder där många idag inte har tillgång till någon annan energikälla än kol krävs också att infrastrukturen och tekniken generellt uppdateras.

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN

Mål 13
BEKÄMPA KLIMATFÖRÄNDRINGEN
Effekterna av klimatförändringen påverkar alla människor och länder på jorden. De som drabbas hårdast är de som lever i fattigdom, eftersom de som saknar resurser har svårare att återhämta sig efter naturkatastrofer. Därför ingår det under mål 13 att stärka motståndskraften mot naturkatastrofer i alla länder.
Världens ledare har enats om åtgärder för att förhindra klimatförändringen genom att skriva på ett omfattande avtal, Parisavtalet. Målet är att hålla den globala temperaturökningen under 2 grader. Dessa åtgärder ska därmed finnas med i alla politiska områden och i all samhällsplanering.

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN

Mål 16
FREDLIGA OCH INKLUDERANDE SAMHÄLLEN
Fredliga samhällen där alla är inkluderade är en förutsättning för att lyckas med hållbar utveckling och världens ledare har enats om att alla former av våld runt om i världen måste minska. Det innebär att vi bland annat måste eliminera människohandel, våld och tortyr mot barn.
I mål 16 ingår också sådant som minskad korruption, att minska vapenflödena och att tillhandahålla juridisk identitet och födelseregistrering för alla.
Fokus
Under varje fokus kan du läsa mer om hur utvecklingen sett ut i världen på just det området och jämföra utvecklingen mellan länder.